Gurmanų klubas

2013-01-19 15:11

I. Norkutės ir A. Žvinio bebrienos receptas

Aktorei Ingai Norkutei dažnai tenka suktis virtuvėje - jos vyras Aurimas Žvinys iš medžioklės vis parneša laimikį. Dažniausiai - bebrą.

Žviniai bebrieną troškina arba iš šios mėsos ir kiaulienos ruošia rūkytas dešras. Jeigu dešros būtų daromos vien iš bebrienos, jas būtų sunku įkąsti, nes rūkyta žvėriena kietoka.

Aktorius norėtų išmokti paruošti ir bebro liauką. Manoma, kad bebro liaukos užpiltinė tinka prostatos profilaktikai ir kraujotakai gerinti.

A. Žvinys keletą bebro liaukų yra užšaldęs.

Troškinta bebriena

Išdorotą bebrieną, kaip ir kitų žvėrių mėsą, prieš troškindami pabrandinkite. Tuomet ji bus minkštesnė, sultingesnė.

Sumedžiotą mėsą padėkite vėsiai – šaldytuve arba balkone (tinkamiausia 3–4 laipsnių šilumos temperatūra). Žvėrieną tokiomis sąlygomis galima brandinti parą arba dvi.

Aktorius bebrieną, kaip ir kitų žvėrių mėsą, pjausto palei raumenų linijas – taip pjaustyti lengviau.

Brandintos bebrienos gabaliukus pabarstykite druska, pipirais, žolelėmis arba specialiai žvėrienai skirtais prieskoniais. Pašlakstykite alyvuogių aliejumi.

Įpilkite šaukštą ryžių acto, nes jis truputį prislopina mėsos aromatą. Tada mėsos gabaliukus rankomis išminkykite tarsi tešlą, kad prieskoniai, aliejus ir actas įsigertų į bebrieną.

Marinuotą mėsą parai palikite vėsiai. Kai ją ruošitės troškinti, pirmiausia apkepkite keptuvėje. Mėsa paleis daugiau sulčių.

Kelias minutes apkeptą mėsą suverskite į troškintuvą, sudėkite pjaustytas morkas, svogūnus, česnakus. Daržovių dėkite pagal savo skonį. Įpilkite šiek tiek verdančio vandens.

Bebrieną iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje troškinkite gerą valandą. Troškinta bebro mėsa pasidaro itin tamsi. Ji dera prie raudonojo vyno.

Troškinys patiekiamas su virtais ryžiais arba bulvėmis, šviežiomis daržovėmis.

Aktorei Ingai Norkutei dažnai tenka suktis virtuvėje - jos vyras Aurimas Žvinys iš medžioklės vis parneša laimikį. Dažniausiai - bebrą.

Žviniai bebrieną troškina arba iš šios mėsos ir kiaulienos ruošia rūkytas dešras. Jeigu dešros būtų daromos vien iš bebrienos, jas būtų sunku įkąsti, nes rūkyta žvėriena kietoka.

Aktorius norėtų išmokti paruošti ir bebro liauką. Manoma, kad bebro liaukos užpiltinė tinka prostatos profilaktikai ir kraujotakai gerinti.

A. Žvinys keletą bebro liaukų yra užšaldęs.

Troškinta bebriena

Išdorotą bebrieną, kaip ir kitų žvėrių mėsą, prieš troškindami pabrandinkite. Tuomet ji bus minkštesnė, sultingesnė.

Sumedžiotą mėsą padėkite vėsiai – šaldytuve arba balkone (tinkamiausia 3–4 laipsnių šilumos temperatūra). Žvėrieną tokiomis sąlygomis galima brandinti parą arba dvi.

Aktorius bebrieną, kaip ir kitų žvėrių mėsą, pjausto palei raumenų linijas – taip pjaustyti lengviau.

Brandintos bebrienos gabaliukus pabarstykite druska, pipirais, žolelėmis arba specialiai žvėrienai skirtais prieskoniais. Pašlakstykite alyvuogių aliejumi.

Įpilkite šaukštą ryžių acto, nes jis truputį prislopina mėsos aromatą. Tada mėsos gabaliukus rankomis išminkykite tarsi tešlą, kad prieskoniai, aliejus ir actas įsigertų į bebrieną.

Marinuotą mėsą parai palikite vėsiai. Kai ją ruošitės troškinti, pirmiausia apkepkite keptuvėje. Mėsa paleis daugiau sulčių.

Kelias minutes apkeptą mėsą suverskite į troškintuvą, sudėkite pjaustytas morkas, svogūnus, česnakus. Daržovių dėkite pagal savo skonį. Įpilkite šiek tiek verdančio vandens.

Bebrieną iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje troškinkite gerą valandą. Troškinta bebro mėsa pasidaro itin tamsi. Ji dera prie raudonojo vyno.

Troškinys patiekiamas su virtais ryžiais arba bulvėmis, šviežiomis daržovėmis.

Rinkos pulsas

Į Europą lietuviai eksportuos dvigubai daugiau žvėrienos

Vienintelė Lietuvoje žvėrienos perdirbimo įmonė „Viltlit“ prognozuoja, kad lietuviškų žvėrienos produktų - mėsos žaliavos, konservų, dešrų - eksportas per šiuos metus gali išaugti dvigubai. Labiausiai augs žvėrienos produktų eksportas į Europos Sąjungos šalis ir Šveicariją. „Planuojame, kad žvėrienos konservų gamyba šiemet išaugs keturis kartus. Tai mums leis ne tik patenkinti augantį žvėrienos produktų poreikį Lietuvoje, bet ir beveik padvigubinti eksporto apimtis“, - sako „Viltlit“ direktorius Vigilijus Vansevičius.

Aktualijos

Pakruojo politikai užsimojo su šaknimis išrauti varnų valgymo kultą mieste

Linksmuolių prieš dešimtmetį paskelbtas humoro, alaus ir varnų sostine, dabar Pakruojis nusikrato šios etiketės – valdžia nulupo varnas, puošusias įvažiavimus į Pakruojį, atšaukė su varnomis susijusias šventes. Kai kas baisisi, jog politikai stokoja humoro, nes mirus juokui miršta ir miestai, ir valstybės. Kelerius metus Pakruojį garsino neįprastos varnų valgytojų puotos. Iš visos šalies čia suplūsdavo varnienos mėgėjai.