Gurmanų klubas

2012-06-26 11:53

Liesi produktai kenkia organizmui

Rinkdamiesi maisto produktus parduotuvėje kruopščiai išnagrinėjate energetinės vertės lentelę ir perkamos prekės sudėtį. Daugelio pirkėjų dėmesį kaip mat patraukia ant pakuotės užrašas „Mažiau kalorijų“ arba „Liesas“. Mokslininkai įsitikinę, kad liesi produktai nepadeda išsaugoti dailios figūros. Priešingai, jie kartais net kenkia.

Mitas: Mažiau kalorijų turintis salotų užpilas – sveikiau jūsų organizmui

Mokslininkai tikina, kad riebalų savo sudėtyje neturintis užpilas salotoms nėra toks sveikas kaip iš pradžių galima pamanyti. Pasak mitybos specialistų, valgant daržovių salotas su padažu, kuriame yra riebalų, daržovėse esantys vitaminai ir kitos naudingos medžiagos yra kur kas geriau įsisavinamos organizme, negu jas valgant su nekaloringu padažu.

Kaip rašoma portale dailymail.co.uk, į daržovių salotas rekomenduoja dėti alyvuogių, avokado vaisių, riešutų ar ožkos pieno sūrio. Šie produktai yra naudingi organizmui ir padeda išlaikyti gražias kūno formas.

Mitas: liesas pienas yra sveikesnis

Tyrimai rodo, kad vitaminai E, D, E ir K yra normalaus riebumo (2, 5 proc, ar 3, 5 proc.) piene. Vos 1 proc. riebumo piene šių vitaminų nėra, arba likę tik pėdsakai. Be to, nemanykite, kad 2, 5 proc. riebumo pienas yra tas pats, kas grietinėlė, joje riebalų daugiau net dešimt kartų.

Mitas: margarinas yra geriau nei sviestas

Daugelis perka margariną, nes jo skonis panašus į sviesto, o kalorijų - kur kas mažiau. Tačiau ne daug kas žino, kad margarinas yra stipriai apdorojamas ir susideda iš hidrogenizuotų riebalų, kurie gali sukelti pavojų sveikatai. Margariną sunkiai apdoroja kepenys ir virškinimo traktas. Reiktų žinoti ir tai, kad margarinas buvo sukurtas tukinti kalakutams, o ne užsitepti ant duonos reikės.

Mitas: daugiausia cukraus yra saldumynuose

Tai yra netiesa. Žmonės gauna daug cukraus ir vartodami duoną, jogurtus, įvairius padažus, dribsnius, jovainius, gazuotus gėrimus. Per didelis cukraus vartojimas skatina širdies ligas, didina insulino gamybą.

Mitas: Skaičiuojant kalorijas galima numesti nereikalingus kilogramus

Kalorijas skaičiuojame, kai norime numesti viršsvorį. Kilokalorijas reikia derinti su fiziniu aktyvumu. Kuo daugiau judame, tuo daugiau kalorijų galime suvartoti. Paprasta. Tačiau mokslininkai įsitikinę, kad yra maisto produktų, kurie yra kaloringi, tačiau nekenkia mūsų figūrai ir yra reikalingi organizmui. Pavyzdžiui, avokado vaisius arba lašiša. Juose gausiu vitaminų, omega 3 rūgščių, kurios yra naudingos širdžiai bei padeda deginti riebalus.

Rinkdamiesi maisto produktus parduotuvėje kruopščiai išnagrinėjate energetinės vertės lentelę ir perkamos prekės sudėtį. Daugelio pirkėjų dėmesį kaip mat patraukia ant pakuotės užrašas „Mažiau kalorijų“ arba „Liesas“. Mokslininkai įsitikinę, kad liesi produktai nepadeda išsaugoti dailios figūros. Priešingai, jie kartais net kenkia.

Mitas: Mažiau kalorijų turintis salotų užpilas – sveikiau jūsų organizmui

Mokslininkai tikina, kad riebalų savo sudėtyje neturintis užpilas salotoms nėra toks sveikas kaip iš pradžių galima pamanyti. Pasak mitybos specialistų, valgant daržovių salotas su padažu, kuriame yra riebalų, daržovėse esantys vitaminai ir kitos naudingos medžiagos yra kur kas geriau įsisavinamos organizme, negu jas valgant su nekaloringu padažu.

Kaip rašoma portale dailymail.co.uk, į daržovių salotas rekomenduoja dėti alyvuogių, avokado vaisių, riešutų ar ožkos pieno sūrio. Šie produktai yra naudingi organizmui ir padeda išlaikyti gražias kūno formas.

Mitas: liesas pienas yra sveikesnis

Tyrimai rodo, kad vitaminai E, D, E ir K yra normalaus riebumo (2, 5 proc, ar 3, 5 proc.) piene. Vos 1 proc. riebumo piene šių vitaminų nėra, arba likę tik pėdsakai. Be to, nemanykite, kad 2, 5 proc. riebumo pienas yra tas pats, kas grietinėlė, joje riebalų daugiau net dešimt kartų.

Mitas: margarinas yra geriau nei sviestas

Daugelis perka margariną, nes jo skonis panašus į sviesto, o kalorijų - kur kas mažiau. Tačiau ne daug kas žino, kad margarinas yra stipriai apdorojamas ir susideda iš hidrogenizuotų riebalų, kurie gali sukelti pavojų sveikatai. Margariną sunkiai apdoroja kepenys ir virškinimo traktas. Reiktų žinoti ir tai, kad margarinas buvo sukurtas tukinti kalakutams, o ne užsitepti ant duonos reikės.

Mitas: daugiausia cukraus yra saldumynuose

Tai yra netiesa. Žmonės gauna daug cukraus ir vartodami duoną, jogurtus, įvairius padažus, dribsnius, jovainius, gazuotus gėrimus. Per didelis cukraus vartojimas skatina širdies ligas, didina insulino gamybą.

Mitas: Skaičiuojant kalorijas galima numesti nereikalingus kilogramus

Kalorijas skaičiuojame, kai norime numesti viršsvorį. Kilokalorijas reikia derinti su fiziniu aktyvumu. Kuo daugiau judame, tuo daugiau kalorijų galime suvartoti. Paprasta. Tačiau mokslininkai įsitikinę, kad yra maisto produktų, kurie yra kaloringi, tačiau nekenkia mūsų figūrai ir yra reikalingi organizmui. Pavyzdžiui, avokado vaisius arba lašiša. Juose gausiu vitaminų, omega 3 rūgščių, kurios yra naudingos širdžiai bei padeda deginti riebalus.

Kelionės ir pomėgiai

Mityba vasaros metu. Ką valgyti, kad būtume sveiki ir liekni?

Gera savijauta svarbi visus metus, tačiau atėjus šiltajam sezonui vis labiau pradedame galvoti, kokius maisto produktus rinktis pietums ar vakarienei. Nieko nuostabaus - kaitinant saulutei vis daugiau atidengiame savo kūno, renkamės trumputes sukneles ar atviras palaidines. Vienas kitas žiemos metu priaugtas kilogramas nepuošia, todėl daugeliui rūpi, kaip susigrąžinti dailias kūno linijas. Portalo lrytas.lt skaitytojams organizacijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė, mitybos specialistė Vaida Kurpienė pataria, kaip maitintis vasarą.

Gurmanų klubas

Mėsos gaminių ruošimas – kūrybinis darbas

Artūras Kaniušėnas, kiekvieną kartą pateikdamas naujo sezono mėsos gaminių asortimentą, jaudinasi lyg drabužių dizaineris prieš kolekcijos pristatymą. Nors šis mėsos meistras prekybos tinklo „Maxima” Maisto gamybos departamente dirba jau 14 metų, jam vis dar įdomu ieškoti naujų skonių ir eksperimentuoti bandant nuspėti klientų lūkesčius. Klientų įvertinimas mėsos meistrui – svarbiausias. Mėsos gaminių ruošimas A.Kaniušėnui – tikra kūryba. Įdomiausia – kurti gaminių asortimentą naujam sezonui.

Kelionės ir pomėgiai

Ledų istorija: kaip užšalęs upių vanduo virto plombyru

Senovės kinams dėkingi turėtume jaustis ne tik dėl to, kad šie išrado popierių ir paraką. Dažnas nustemba sužinojęs, kad iš šių tolimųjų kraštų atkeliavo ir ledai. O jų gamybą kinai užfiksavo net 5000 metų senumo freskuose – juose pavaizduoti virėjai, kurie vaisių sultis maišo su sniegu arba ledu. Kinijos šiaurės gyventojai šį „patiekalą“ ruošdavo iš paprasčiausio upių ir ežerų ledo, o pietiečiai ledo atsigabendavo iš kalnų.

Gurmanų klubas

Lietuvių suvartojamos druskos kiekis viršija normą

Daugelis atsakytų – ne. Tačiau skaičiai rodo ką kita. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja suvartoti ne daugiau kaip 5 g druskos per dieną ir tai yra mažiau nei 1 arbatinis šaukštelis. Į šį kiekį įeina visa druska, kurią suvalgome teik gamindami maistą namuose, tiek valgydami jau pagamintus maisto produktus.

Gurmanų klubas

Ar Lietuva sėdi prie Europos vaišių stalo?

Pirmą kartą tarptautinėje parodoje „Vyno dienos 2012“ surengtas forumas tema „Ar lietuviai sėdi prie Europos vaišių stalo?”, kuriame apie gastronomijos istoriją, tradicijas Lietuvoje kalbės žurnalistas, televizijos laidų vedėjas Andrius Užkalnis, biologijos mokslų daktaras, televizijos laidų vedėjas Rolandas Maskoliūnas, socialinių mokslų daktaras, knygų autorius Eugenijus Skerstonas, alaus istorijos, jo vartojimo kultūros bei tradicijų studentas ir nenuilstantis alaus pasaulio piligrimas dr. Linas Čekanavičius, gėrimų žinovas Gintautas Jašinskas bei Someljė asociacijos prezidentas dr. Arūnas Starkus

Gurmanų klubas

Someljė prie valgio kartu derina vyną ir arbatą

Kinijoje gimęs singapūrietis T.Lamas yra vienas tituluočiausių, labiausiai vyno bei gastronomijos pasaulyje žinomų žmonių. „Vyno klubo” ir Lietuvos someljė asociacijos kvietimu Vilniuje viešėjęs Singapūro someljė asociacijos bei Vyno akademijos prezidentas savo žiniomis dalijosi su lietuviais.

Gurmanų klubas

Gurmano užrašai: Florencijos skonio kalėjimas

Kritikuoti restoranus tampa populiaru. Nuėjai, apsidairei, pavalgei, parašei įspūdžius. Bet būna ir kitaip – nueini, apsidairai, pavalgai ir nežinai, nuo ko pradėti rašyti. Taip man atsitiko Florencijoje, restorane „Ora d’aria”. Tiesiog kvapą užgniaužė: tai beveik tobulas restoranas. Ir kritikuoti nėra ko. Restoranas be idėjos, kuriame galima skaniai ir nebrangiai pavalgyti, yra patogus.