„Skanaus“ aiškinosi: kuo skiriasi varškės sūrelis nuo varškės deserto?

1/1
Teksto dydis:

Parduotuvėse apstu gaminių, kurie iš pažiūros panašūs į varškės sūrelius, tik pavadinti kitaip. Glaistytas varškės desertas – kas tai? Kuo jis skiriasi nuo varškės sūrelio? Ar gali glaistytame deserte nebūti varškės? Ar gali sūrelyje būti konservantų?

Į šiuos „lrytas.lt” projekto „Skanaus!” kūrėjų klausimus atsakė Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) specialistai.

Jie šįkart vertino „Iki” prekybos centre perkamiausius saldžiuosius produktus. Tai – kakavos glaistu padengti vaniliniai varškės sūreliai „Pasaka” (bendrovė „Pieno žvaigždės”) ir „Magija” („Žemaitijos pienas”). Taip pat du vaniliniai varškės desertai – Estijoje gaminami „Jeppi” ir „Rokiškio pieno” desertas „Visiems”.

Šių 4 produktų „Skanaus!” kūrybinė grupė pirmiausia pasiūlė paragauti pirkėjams „Iki” parduotuvėje. Rinkome skaniausią gaminį ir domėjomės, ar ragautojai vien iš skonio sugebės atskirti glaistytus sūrelius nuo glaistytų varškės desertų.

Nors dauguma ragautojų projekto „Skanaus!” rengėjams tvirtino, jog labiau vertina varškės sūrelius, o ne desertus, skaniausias pirkėjams pasirodė estų „Jeppi” vanilinis varškės desertas.

Tiksliai atspėti, kuriose lėkštėse sūreliai, o kur – varškės desertai, pavyko tiktai vienam jaunuoliui.

Apklausos parduotuvėje metu paaiškėjo, jog apie desertų kokybę ir desertų bei sūrelių skirtumus vartotojai žino nedaug.

Ne vienam buvo naujiena, kad vietoj glaistyto sūrelio, atidžiai neperskaičius užrašo ant pakuotės, lengva įsigyti glaistu aplietą desertą.

Deserte varškės gali ir nebūti

Pasak Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto direktoriaus pavaduotojos Snieguolės Ščeponavičienės, glaistyti sūreliai nuo glaistytų desertų pirmiausia skiriasi jų sudėtyje esančios varškės kiekiu.

„Sūreliai gaminami iš slėgtos, pertrintos ar kitaip susmulkintos varškės, sumaišytos su pieno gaminiais, taip pat juose gali būti įvairių priedų. Taigi, pirkdami sūrelius, renkamės varškės produktą.

Nors teisės aktai nereglamentuoja varškės kiekio sūreliuose, juose varškė turi sudaryti pagrindinę gaminio dalį.

Rinkdamiesi desertus gauname produktą, kurio sudėtis nėra griežtai reglamentuota, išskyrus higienos normų ribojimus maisto priedams. Taigi deserte galime rasti ir pyragėlio, ir želės, ir kitokių įdarų.

Jei neparašyta, kad tai – varškės desertas, jame gali varškės ir nebūti”, – skirtumus vardijo S. Ščeponavičienė.

Naudoja ir sviestą

Pasirinktų gaminių, tiek sūrelių, tiek varškės desertų, sudėtyje varškės kiekis buvo skirtingas.

Sūrelyje „Pasaka” varškės yra daugiau nei sūrelyje „Magija”. O deserto „Jeppi” gamintojai varškės dėjo daugiau nei lietuviško deserto „Visiems” gamintojai. Šio produkto pavadinime nėra žodžio „varškė”. Kiek jos čia yra, vartotojas gali tik spėlioti, nes sudėties apraše, kur varškė įrašyta pirmoji, jos kiekis procentais nenurodytas.

Pasak NMVRVI direktoriaus pavaduotojos, visų vertintų gaminių sudėtis labai panaši, nes visų sudėtyje yra varškės. Bet yra ir svarbių skirtumų.

„Iš vertinti pasirinktų sūrelių sudėties aprašų matome, jog nors „Magijos” sudėtyje mažiau varškės, sūrelio gamyboje naudotas ir sviestas.

O sūrelio „Pasaka”, kuriame varškės daugiausia, gamintojai sviesto nenaudojo. Sviestas – natūralus produktas, tad vartotojui ši informacija padeda apsispręsti”, – aiškino S. Ščeponavičienė.

Smaližiauti reikia su saiku

Gaminant varškės sūrelius naudoti konservantus draudžiama. Į desertus jų dėti leidžiama, jeigu jie neviršija nustatytų normų.

Estiškame „Jeppi” buvo kalio sorbato, kurio kiekis atitiko normą – iki 300 mg/kg. Lietuviško deserto „Visiems” gamintojai konservantų nenaudojo, tačiau jo vienintelio iš visų keturių gaminių sudėtyje yra tirštiklio E142.

Nei varškės sūreliuose, nei desertuose negalima naudoti dažiklių. Taip pat svarbu perskaityti glaisto, kuris dengia sūrelį ar desertą, sudėties aprašą. Visi vertinti gaminiai buvo aplieti kakaviniu glaistu.

Pasak S. Ščeponavičienės, vartotojai turėtų atkreipti dėmesį, ar glaistui gaminti buvo naudoti hidrinti augaliniai riebalai. Jų yra vienintelio iš keturių produktų sūrelio „Pasaka” glaiste.

„Hidrintų riebalų, kuriuos vis dažniau naudoja gamintojai, medikai pataria vengti.

Pasak jų, ypač hidrintų augalinių riebalų nerekomenduojama naudoti vaikams bei sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis.

O juk daugiausia sūrelius tėvai perka vaikams, dažnai juos kasdien pusryčiams valgo visi šeimos nariai. Bet reikia atminti, kad tai tikrai nėra kasdienio vartojimo produktai.

Tai – ne varškė, o riebus, saldus varškės produktas su įvairiais priedais.

Tad nesvarbu, koks pavadinimas, tiek glaistyti sūreliai, tiek desertai turėtų būti valgomi retkarčiais kaip skanėstas”, – aiškino NMVRVI direktoriaus pavaduotoja.

Skanėstuose – daug cukraus

Ieškantiems sveikesnio maisto mitybos specialistai pataria rinktis gaminius, kuriuose mažiau angliavandenių. Juose – mažiau cukraus, kurį vartoti derėtų saikingai.

NMVRVI laboratorijose, įvertinus grynojo cukraus kiekį perkamiausiuose sūreliuose ir desertuose, paaiškėjo, jog nuo pavadinimo saldumas nepriklauso. Saldžiausias – lietuviškas vanilinis desertas, o mažiausia cukraus – Estijoje gamintame deserte.

„Deserte „Visiems” cukraus nustatyta 28,4 proc. Vadinasi, viename sūrelyje yra vidutiniškai apie 12 gramų cukraus. Tai reiškia, kad su vienu sūreliu suvalgome apie 2 arbatinius šaukštelius cukraus.

Tai tikrai nemažai, ypač jei vaikai suvalgo po kelis sūrelius per dieną. Be to, geria saldžius gėrimus, valgo bandeles, kitokius saldžius gaminius”, – priminė S.Ščeponavičienė.

Laboratoriniais tyrimais įvertinus sūrelių ir desertų riebumą, paaiškėjo, jog riebalų kiekis juose visuose panašus. Riebiausias – estų desertas „Jeppi”, kuris labiausiai patiko pirkėjams. Mažiausia riebalų – sūrelyje su vanilinu „Pasaka”.

NMVRVI direktoriaus pavaduotoja pažymėjo, kad beveik visuose sūreliuose ir desertuose buvo nustatyta nedidelių nuokrypių nuo deklaruojamos energinės vertės: „Vartotojas renkasi produktą, įvertinęs sudėties ir energinės vertės aprašus ant gaminio pakuotės – gal nori daugiau baltymų, gal vengia riebalų.

Taigi gamintojas privalo kuo tiksliau pateikti šiuos duomenis. Nuo 2014 metų detalus energinės vertės aprašas privalės būti ant kiekvieno maisto produkto pakuotės.”

Be to, specialistai įspėja: verta atkreipti dėmesį, kad desertų svoris – nevienodas, tad parduotuvėje taupantiems pirkėjams reikėtų žiūrėti, kiek kainuoja ne vienas desertas ar sūrelis, bet kokia šio gaminio kilogramo kaina.

Kiek glaistytame sūrelyje varškės?

Varškės kiekis:

„Pasakos” varškės sūrelis su vanilinu 62 proc.

„Jeppi” vanilinis desertas 51 proc.

„Magijos” vanilinis varškės sūrelis 46 proc.

„Visiems” vanilinis desertas gamintojas nenurodė

Cukraus (sacharozės) kiekis:

„Visiems” vanilinis desertas 28,4 proc.

„Pasakos” varškės sūrelis su vanilinu 25,1 proc.

„Magijos” vanilinis varškės sūrelis 24,7 proc.

„Jeppi” vanilinis desertas 16,5 proc.

Riebalų kiekis:

„Pasakos” varškės sūrelis su vanilinu 21,7 proc.

„Visiems” vanilinis desertas 23,6 proc.

„Magijos” vanilinis varškės sūrelis 23,9 proc.

„Jeppi” vanilinis desertas 24,2 proc.

Viename varškės sūrelyje ar glaistytame deserte gali būti net du šaukšteliai cukraus.

Man patikoNeblogaiMan nepatiko