Gurmanų klubas

2012-05-03 18:16

Virtuvės šefo L. Samėno šašlykų marinavimo būdai

Vasara jau čia pat, todėl vis dažniau lėksime į gamtą iškylauti. Portalo lrytas.lt skaitytojams ir toliau siūlome būdus, kaip paruošti marinatą šašlykams, kad šie būtų kuo gardesni. Virtuvės šefas ir krautuvėlės „Deli Chefs“ vadovas Linas Samėnas siūlo net kelis būdus, kaip paruošti marinatą vištienos, kiaulienos ir jautienos šašlykui. Linkime išsirinkti tinkamiausią receptą ir nieko nelaukiant jį išbandyti. Skanaus!

Marinatas nr. 1 (tinkamiausias vištienai)

Reikės:

200 gr natūralus jogurto

3 skiltelių česnako

2 vnt. čili pipirų

20 gr šviežios kalendros

15 gr šviežių imbierų

½ šaukšto prieskoniai „Garam masala“

1 šaukštelio saldžiųjų paprikų miltelių

1 šaukštelio maltos ciberžolės

3 šaukštų rapsų arba saulėgrąžų aliejus

Druskos

Gaminimas:

Turimą mėsą supjaustome kubeliais, kad galima būtų užmauti ant iešmo. Česnakus, čili, kalendrą, imbierą, "Garam masala", paprikų miltelius sumalame arba sutriname su trupučiu aliejaus ir sumaišome su jogurtu, įberiame ciberžolės ir sudedame vištieną. Gerai išmaišome, kad vištiena paskęstų marinate, ir paliekame nakčiai šaldytuve. Mėsą kepkite ne per aukštoje temperatūroje.

Marinatas nr. 2

Reikės:

2 šaukštų rudojo cukraus

3 šaukštų maltos paprikos

2 šaukštų druskos

1 šaukšto juodųjų pipirų

1 šaukšto svogūnų miltelių

1 šaukšto česnakų granulių

1 šaukšto salierų sėklų

½ šaukšto kajeno pipirų

Gaminimas:

Viską sutrinkite grūstuvėje, arba jei visi produktai jau malti, tiesiog sumaišykite rankomis. Įtrinkite mėsą valandą prieš kepant. Tinka jautienai, kiaulienai, paukštienai.

Marinatas nr.3

Reikės:

1 šaukšto alyvuogių aliejus

1 šaukšto svogūnų miltelių

1 šaukšto česnakų miltelių

1 šaukšto džiovintų bazilikų

1 šaukšto džiovintų čiobrelių

1 šaukšto džiovintų mairūnų

1 šaukšto džiovintų raudonėlių

1 šaukšto maltos saldžios paprikos

Druskos

1 šaukštelio juodųjų pipirų

Gaminimas:

Visus produktus sumaišome be aliejaus. Mėsą įtriname aliejumi ir apibarstome žolelių mišiniu. Puikiai tinka vištienai ir kiaulienai.

Vasara jau čia pat, todėl vis dažniau lėksime į gamtą iškylauti. Portalo lrytas.lt skaitytojams ir toliau siūlome būdus, kaip paruošti marinatą šašlykams, kad šie būtų kuo gardesni. Virtuvės šefas ir krautuvėlės „Deli Chefs“ vadovas Linas Samėnas siūlo net kelis būdus, kaip paruošti marinatą vištienos, kiaulienos ir jautienos šašlykui. Linkime išsirinkti tinkamiausią receptą ir nieko nelaukiant jį išbandyti. Skanaus!

Marinatas nr. 1 (tinkamiausias vištienai)

Reikės:

200 gr natūralus jogurto

3 skiltelių česnako

2 vnt. čili pipirų

20 gr šviežios kalendros

15 gr šviežių imbierų

½ šaukšto prieskoniai „Garam masala“

1 šaukštelio saldžiųjų paprikų miltelių

1 šaukštelio maltos ciberžolės

3 šaukštų rapsų arba saulėgrąžų aliejus

Druskos

Gaminimas:

Turimą mėsą supjaustome kubeliais, kad galima būtų užmauti ant iešmo. Česnakus, čili, kalendrą, imbierą, "Garam masala", paprikų miltelius sumalame arba sutriname su trupučiu aliejaus ir sumaišome su jogurtu, įberiame ciberžolės ir sudedame vištieną. Gerai išmaišome, kad vištiena paskęstų marinate, ir paliekame nakčiai šaldytuve. Mėsą kepkite ne per aukštoje temperatūroje.

Marinatas nr. 2

Reikės:

2 šaukštų rudojo cukraus

3 šaukštų maltos paprikos

2 šaukštų druskos

1 šaukšto juodųjų pipirų

1 šaukšto svogūnų miltelių

1 šaukšto česnakų granulių

1 šaukšto salierų sėklų

½ šaukšto kajeno pipirų

Gaminimas:

Viską sutrinkite grūstuvėje, arba jei visi produktai jau malti, tiesiog sumaišykite rankomis. Įtrinkite mėsą valandą prieš kepant. Tinka jautienai, kiaulienai, paukštienai.

Marinatas nr.3

Reikės:

1 šaukšto alyvuogių aliejus

1 šaukšto svogūnų miltelių

1 šaukšto česnakų miltelių

1 šaukšto džiovintų bazilikų

1 šaukšto džiovintų čiobrelių

1 šaukšto džiovintų mairūnų

1 šaukšto džiovintų raudonėlių

1 šaukšto maltos saldžios paprikos

Druskos

1 šaukštelio juodųjų pipirų

Gaminimas:

Visus produktus sumaišome be aliejaus. Mėsą įtriname aliejumi ir apibarstome žolelių mišiniu. Puikiai tinka vištienai ir kiaulienai.

Gurmanų klubas

Žaliavalgių košmaras, arba tai, ką valgo studentai

Koks maistas vyrauja studentiškame racione? Kiek pavyko išsiaiškinti, naujausių mitybos mados tendencijų studentai nesivaiko – nei vegetarų, nei veganų, nei žaliavalgių (valgančių tik termiškai neapdorotą maistą – red. past.) tarp apklaustųjų nesuradom. Tikriausiai todėl, kad studentiškas skrandis turi prisitaikyti prie finansinių galimybių. Nors situacija tikrai neatrodo tragiška – pasirodo, greta makaronų studentai pasilepina ir mėsa, ir pelėsiniu sūriu, ir netgi krevetėmis.

Gurmanų klubas

Virtuvės šefės pasiūlymas - gruziniškas šašlykų marinavimo būdas

Šilti orai vis dažniau lietuvius veja į gamtą. Su šeimos nariais arba smagia draugų kompanija leisti savaitgalius gamtoje – tikras malonumas. Retas kuris po žiemos sezono nebūna išsiilgęs maudynių ežere ir, žinoma, šašlykų. Sostinės baro „Pavos“ virtuvės šefė Alma Klimkevičienė portalo lrytas.lt skaitytojams šį kartą siūlo gruzinišką šašlykų marinavimo būdą, kad iškyloje gamtoje ar lauko terasoje būtų galima ne tik smagiai pasėdėti, bet ir pasilepinti skaniu patiekalu.

Gurmanų klubas

Tinkamai parinkta arbata gali padėti atsikratyti nereikalingų kilogramų

Žalios arbatos sudėtyje esantys polifenoliai sumažina apetitą ir neleidžia riebalams kauptis ląstelėse. Mėta turi eterinių aliejų, kurie užkerta kelią tokiam nemalonumui kaip pilvo išpūtimas. O štai uogų arbata labai turtinga vitaminu C, kuris žymiai pagreitina riebalų sudeginimą. Bet vargu ar daugelis žino, kad ji stiprina odą, daro ją elastingesnę, - pilvo ir klubų srityse.

Gurmanų klubas

Ką valgai – taip jautiesi

Pyktis arba gera nuotaika gali priklausyti nuo to, ką valgėte pietums. Tai jau seniai kartoja didžiausios Italijos ūkininkų sąjungos „Coldiretti” atstovai. Jiems pritaria ir mokslininkai. Katancaro (Italija) neurologijos mokslų instituto mokslininko Lucos Passamonti vadovaujama tyrėjų grupė nustatė, kad patiekalas, kuriame nėra ar yra mažai organizmui naudingų medžiagų, prilygsta prastos nuotaikos užtaisui.

Gurmanų klubas

Gruzinus sužavėjo lietuvių paruošti gruziniški patiekalai

Verslininkai Jolanta Mikalajūnienė ir Audrius Sakalauskas, drauge su „Shumi“ vyninės atstovais „Gurmanų gildijos“ narius penktadienio vakarą pakvietė pasimėgauti Gruzijos patiekalų ir vynų vakariene. Specialiai šiam vakarui prie „Shumi“ vyninės vynų autentiškus gruzinų patiekalus ruošė Rasos Arlauskienės vadovaujama „Pavos“ baro-restorano virtuvės meistrų komanda. O gruziško maisto, kaip ir vyno, ant stalo visuomet būna gausu.

Gurmanų klubas

Nomedos receptas: tiršta pomidorų ir svogūnų sriuba

Kulinarinės laidos „Skanus pokalbis“ vedėja Nomeda Marčėnaitė pasidalino tirštos pomidorų ir svogūnų sriubos receptu. Šią sriubą Nomedos vaikai Ula ir Titas vadina “skystu šašlyku”. Jums reikės: 800 g kalakutienos faršo ,1 kg pomidorų, 4—5 svogūnų, 3—4 skiltelių česnako, bazilikų, rozmarinų, pipirų ir druskos.

Gurmanų klubas

Bilo receptai: ugniniai kiaulienos vėrinukai

Ugniniai kiaulienos vėrinukai: kiekvienas turime savo mėgstamą šašlykų receptą, tačiau kartais įdomu išmėginti kažką kitokio. Pavyzdžiui, suteikti kepsniui Tolimųjų Rytų aromato. Reikės: * 1 kg kiaulienos nugarinės, supjaustytos 3 cm dydžio kubeliais * 90 ml (6 šaukštų) japoniško terijakio padažo * 3 šaukštų raudono vyno acto * 3 šaukštų augalinio aliejaus * 3 šaukštelių rudojo cukraus * 2 šaukštelių džiovintų aitriųjų paprikų skiautelių