Gurmanų klubas

2009-02-28 13:02

Savaitgalio pietūs: viskas iš kepenų (nuotraukos)

Patiekalų iš kepenų rasite beveik visų tautų virtuvėse: anglai jas skanauja su skrudintos kiaulienos griežinėliais, ispanai - su keptais svogūnais ir pomidorais, prancūzai - su svogūnų košele. O ką šįkart pasigaminsite jūs? Pasinaudokite “Darbštuolės” žurnalo receptais.

Kepenų kotletai

1 kg kepenų, pieno mirkyti, 2-3 kiaušiniai, stiklinė maltų džiūvėsėlių, 100 g sviesto, stiklinė grietinės, 200 g riebalų kepti, didelis svogūnas, 1/2 stiklinės miltų, druskos, maltų pipirų.

Padažui: 200 g sviesto, 2 šaukštai grietinės, druskos.

Kepenis supjaustykite riekėmis ir valandą pamirkykite piene. Tuomet nuplaukite, dėkite į šaltą sūdytą vandenį ir pavirkite apie 10 minučių. Paskui vandenį pakeiskite ir virkite, kol kepenys bus minkštos. Išvirusias šiek tiek atšaldykite, smulkiai sumalkite, pridėkite su ištirpintu sviestu išsuktus kiaušinius, džiūvėsėlius, grietinę, svieste pakepintą susmulkintą svogūną, skaninkite druska ir pipirais. Masę išsukite iki purumo, suformuokite kotletus, apvoliokite juos miltuose ir iškepkite riebaluose ant silpnos ugnies.

Padažui sviestą ištirpinkite, krėskite grietinę, pasūdykite ir viską užvirinkite. Padažu užpilkite paruoštus kotletus ir tiekite. Skanu su bulvių ar morkų koše.

Vištų kepenėlių salotos

Gūžinių salotų, 250 g vištų kepenėlių, 200 g pievagrybių, 1-2 svogūnai, šaukštas sviesto, aliejaus kepti, kario, maltų pipirų, druskos.

Padažui: 3 šaukštai vyno acto, 1-2 šaukštai aliejaus, prieskonių.

Keptuvėje apkepinkite susmulkintus pievagrybius. Atskirai apkepinkite žiedais supjaustytus svogūnus. Aliejuje su sviestu apkepkite kepenėles. Baigdamos kepti pabarstykite druska, pipirais ir kariu. Ant lėkštės tieskite suplėšytas salotas, dėkite kepenėles, krėskite svogūnus ir pievagrybius. Viršų apšlakstykite padažu, paruoštu iš vyno acto, aliejaus ir prieskonių.

Veršių kepenų dešrelės

500 g veršių kepenų, 100 g lašinukų, 600 g kopūstų lapų, pieno, kelios pyrago riekelės, 2 kiaušiniai, sviesto, druskos, maltų pipirų.

Kepenis ir lašinukus sumalkite mėsmale, pridėkite piene išmirkytą ir nuspaustą pyragą, kiaušinių trynius, skaninkite pipirais, druska. Galiausiai sukrėskite išplaktus baltymus.

Kopūstų lapus apvirinkite sūdytame vandenyje - kaip balandėliams. Ant lapų dėkite po šaukštą masės ir susukite vamzdelius. Patroškinkite juos svieste.

Tiekite su keptomis bulvytėmis.

Kepenėlių blyneliai

1 kg kepenų, 2 svogūnai, šaukštas sviesto, 100 g manų kruopų, kiaušinis, druskos, maltų pipirų, česnako, aliejaus kepti.

Kepenis ir susmulkintus bei svieste apkeptus svogūnus kelis kartus sumalkite mėsmale. Muškite kiaušinį, berkite manų kruopas, skaninkite druska, pipirais, pagal skonį įpjaustykite česnako. Viską gerai išmaišykite ir palikite 10 minučių pastovėti. Kai manų kruopos išbrinks, kepkite blynelius.

Karališkos kepenys

1 kg kepenų, 7 svogūnai, 5 morkos, 5 kiaušiniai, 3 šaukštai manų kruopų, po 1/2 stiklinės grietinės ir majonezo, 1/2 šaukštelio sodos, aliejaus, druskos, maltų pipirų, krapų.

Kepenis nuplaukite, pašalinkite plėvę. Sumalkite kartu su 3 svogūno galvutėmis. Pridėkite kiaušinius, manų kruopas, sodą ir druskos, viską gerai išplakite. Įkaitintame aliejuje iš šios masės iškepkite blynelius. Kepkite po 3-4 minutes iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.

Morkas supjaustykite plonais šiaudeliais, likusius svogūnus - pusžiedžiais. Apkepinkite aliejuje, kol suminkštės, pasūdykite, įberkite pipirų.

Kepenų blynelius dėkite į gilų kepimo indą sluoksniuodamos su kepintomis daržovėmis. Užpilkite majonezo ir grietinės mišiniu. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 35 minutes. Prieš tiekdamos pabarstykite krapais.

Naminė dešra

2 kg kiaulių kepenų, 1 kg kiaulės galvos arba riebios šoninės su kauliukais, plonųjų kiaulės žarnų, 1-2 svogūnai, 2 laurų lapai, 50 g sviesto, druskos, maltų juodųjų ir kvapiųjų pipirų, dešroms virti po kelis laurų lapelius, gvazdikėlius, juodųjų ir kvapiųjų pipirų žirnelius.

Paruoštas kepenis supjaustykite į 4-5 gabalus, gerai išplaukite ir 20 minučių pavirkite sūdytame vandenyje. Išvirusios dar karštas suvyniokite į maistinę plėvelę - taip kepenys neperdžius ir paskui bus lengviau jas sumalti.

Atskirai išvirkite kiaulės pusgalvį ar šoninę. Pasilikite 1-2 stiklines sultinio - jo prireiks. Išvirtą riebią mėsą supjaustykite, liesesnę sumalkite per tankų sietelį. Kartu sumalkite ir kepenis.

Pakepinkite svieste susmulkintus svogūnus, sukrėskite į sumaltą mėsą, gardinkite druska, pipirais, viską gerai išmaišykite. Būtinai paragaukite, ar netrūksta prieskonių. Paskui įpilkite sultinio ir vėl išmaišykite - masė turi būti vidutinio minkštumo kaip maltinukams. Taip pat žiūrėkite, kad masė būtų visiškai atvėsusi - antraip velsis kimšimo vamzdelyje. Kimškite į plonas, prieš tai kruopščiai išvalytas žarnas. Prikimšusios dešras užriškite. Dėkite jas į verdantį sūdytą ir prieskoniais paskanintą vandenį. Virkite neuždengusios puodo, nes dešros gali sutrūkti. Kai užvirs, pavirinkite dar 6 minutes ir išimkite. Tada parai paslėkite.

Pyragas su grybais ir vištienos kepenėlėmis

Tešlai: 1/2 stiklinės miltų, 100 g sviesto, kiaušinis, šaukštas grietinės, druskos, aliejaus kepti.

Įdarui: 500 g šviežių arba sūdytų grybų (tiks voveraitės, pievagrybiai, kelmučiai), 400 g vištų kepenėlių, svogūnas, 50 g sviesto.

Padažui: 250 ml neriebios grietinės, kiaušinis, druskos, žalumynų.

Sviestą sukapokite su miltais, kad susiformuotų atskiri trupiniai. Grietinę suplakite su kiaušiniu, druska ir pilkite į indą su paruoštu sviestu. Tešlą gerai išminkykite, suvyniokite į celofaninę plėvelę ir palikite šaldytuve 30-40 minučių.

Įdarui nuplaukite kepenėles, išpjaustykite plėves ir kraujagysles, supjaustykite griežinėliais. Apkepkite karštoje keptuvėje su sviestu - tegul rusvai apskrunda. Tada griežinėliais supjaustykite grybus, susmulkinkite svogūną ir patroškinkite svieste, kol skysčio sumažės perpus. Baigusios sumaišykite su kepenėlėmis ir palikite atvėsti.

Padažui išsukite kiaušinį su druska, sukrėskite grietinę, berkite žalumynus ir gerai išmaišykite.

Tada išėmusios iš šaldytuvo tešlą iškočiokite iš jos 8-10 mm storio apskritimą, dėkite į suteptą aliejumi kepimo formą ir kepkite iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 10 minučių. Paskui krėskite ant pyrago kepenėlių ir grybų įdarą, užpilkite paruoštu padažu ir dar kepkite 40 minučių. Tiekti galima ir karštą, ir šaltą.

Patiekalų iš kepenų rasite beveik visų tautų virtuvėse: anglai jas skanauja su skrudintos kiaulienos griežinėliais, ispanai - su keptais svogūnais ir pomidorais, prancūzai - su svogūnų košele. O ką šįkart pasigaminsite jūs? Pasinaudokite “Darbštuolės” žurnalo receptais.

Kepenų kotletai

1 kg kepenų, pieno mirkyti, 2-3 kiaušiniai, stiklinė maltų džiūvėsėlių, 100 g sviesto, stiklinė grietinės, 200 g riebalų kepti, didelis svogūnas, 1/2 stiklinės miltų, druskos, maltų pipirų.

Padažui: 200 g sviesto, 2 šaukštai grietinės, druskos.

Kepenis supjaustykite riekėmis ir valandą pamirkykite piene. Tuomet nuplaukite, dėkite į šaltą sūdytą vandenį ir pavirkite apie 10 minučių. Paskui vandenį pakeiskite ir virkite, kol kepenys bus minkštos. Išvirusias šiek tiek atšaldykite, smulkiai sumalkite, pridėkite su ištirpintu sviestu išsuktus kiaušinius, džiūvėsėlius, grietinę, svieste pakepintą susmulkintą svogūną, skaninkite druska ir pipirais. Masę išsukite iki purumo, suformuokite kotletus, apvoliokite juos miltuose ir iškepkite riebaluose ant silpnos ugnies.

Padažui sviestą ištirpinkite, krėskite grietinę, pasūdykite ir viską užvirinkite. Padažu užpilkite paruoštus kotletus ir tiekite. Skanu su bulvių ar morkų koše.

Vištų kepenėlių salotos

Gūžinių salotų, 250 g vištų kepenėlių, 200 g pievagrybių, 1-2 svogūnai, šaukštas sviesto, aliejaus kepti, kario, maltų pipirų, druskos.

Padažui: 3 šaukštai vyno acto, 1-2 šaukštai aliejaus, prieskonių.

Keptuvėje apkepinkite susmulkintus pievagrybius. Atskirai apkepinkite žiedais supjaustytus svogūnus. Aliejuje su sviestu apkepkite kepenėles. Baigdamos kepti pabarstykite druska, pipirais ir kariu. Ant lėkštės tieskite suplėšytas salotas, dėkite kepenėles, krėskite svogūnus ir pievagrybius. Viršų apšlakstykite padažu, paruoštu iš vyno acto, aliejaus ir prieskonių.

Veršių kepenų dešrelės

500 g veršių kepenų, 100 g lašinukų, 600 g kopūstų lapų, pieno, kelios pyrago riekelės, 2 kiaušiniai, sviesto, druskos, maltų pipirų.

Kepenis ir lašinukus sumalkite mėsmale, pridėkite piene išmirkytą ir nuspaustą pyragą, kiaušinių trynius, skaninkite pipirais, druska. Galiausiai sukrėskite išplaktus baltymus.

Kopūstų lapus apvirinkite sūdytame vandenyje - kaip balandėliams. Ant lapų dėkite po šaukštą masės ir susukite vamzdelius. Patroškinkite juos svieste.

Tiekite su keptomis bulvytėmis.

Kepenėlių blyneliai

1 kg kepenų, 2 svogūnai, šaukštas sviesto, 100 g manų kruopų, kiaušinis, druskos, maltų pipirų, česnako, aliejaus kepti.

Kepenis ir susmulkintus bei svieste apkeptus svogūnus kelis kartus sumalkite mėsmale. Muškite kiaušinį, berkite manų kruopas, skaninkite druska, pipirais, pagal skonį įpjaustykite česnako. Viską gerai išmaišykite ir palikite 10 minučių pastovėti. Kai manų kruopos išbrinks, kepkite blynelius.

Karališkos kepenys

1 kg kepenų, 7 svogūnai, 5 morkos, 5 kiaušiniai, 3 šaukštai manų kruopų, po 1/2 stiklinės grietinės ir majonezo, 1/2 šaukštelio sodos, aliejaus, druskos, maltų pipirų, krapų.

Kepenis nuplaukite, pašalinkite plėvę. Sumalkite kartu su 3 svogūno galvutėmis. Pridėkite kiaušinius, manų kruopas, sodą ir druskos, viską gerai išplakite. Įkaitintame aliejuje iš šios masės iškepkite blynelius. Kepkite po 3-4 minutes iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.

Morkas supjaustykite plonais šiaudeliais, likusius svogūnus - pusžiedžiais. Apkepinkite aliejuje, kol suminkštės, pasūdykite, įberkite pipirų.

Kepenų blynelius dėkite į gilų kepimo indą sluoksniuodamos su kepintomis daržovėmis. Užpilkite majonezo ir grietinės mišiniu. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 35 minutes. Prieš tiekdamos pabarstykite krapais.

Naminė dešra

2 kg kiaulių kepenų, 1 kg kiaulės galvos arba riebios šoninės su kauliukais, plonųjų kiaulės žarnų, 1-2 svogūnai, 2 laurų lapai, 50 g sviesto, druskos, maltų juodųjų ir kvapiųjų pipirų, dešroms virti po kelis laurų lapelius, gvazdikėlius, juodųjų ir kvapiųjų pipirų žirnelius.

Paruoštas kepenis supjaustykite į 4-5 gabalus, gerai išplaukite ir 20 minučių pavirkite sūdytame vandenyje. Išvirusios dar karštas suvyniokite į maistinę plėvelę - taip kepenys neperdžius ir paskui bus lengviau jas sumalti.

Atskirai išvirkite kiaulės pusgalvį ar šoninę. Pasilikite 1-2 stiklines sultinio - jo prireiks. Išvirtą riebią mėsą supjaustykite, liesesnę sumalkite per tankų sietelį. Kartu sumalkite ir kepenis.

Pakepinkite svieste susmulkintus svogūnus, sukrėskite į sumaltą mėsą, gardinkite druska, pipirais, viską gerai išmaišykite. Būtinai paragaukite, ar netrūksta prieskonių. Paskui įpilkite sultinio ir vėl išmaišykite - masė turi būti vidutinio minkštumo kaip maltinukams. Taip pat žiūrėkite, kad masė būtų visiškai atvėsusi - antraip velsis kimšimo vamzdelyje. Kimškite į plonas, prieš tai kruopščiai išvalytas žarnas. Prikimšusios dešras užriškite. Dėkite jas į verdantį sūdytą ir prieskoniais paskanintą vandenį. Virkite neuždengusios puodo, nes dešros gali sutrūkti. Kai užvirs, pavirinkite dar 6 minutes ir išimkite. Tada parai paslėkite.

Pyragas su grybais ir vištienos kepenėlėmis

Tešlai: 1/2 stiklinės miltų, 100 g sviesto, kiaušinis, šaukštas grietinės, druskos, aliejaus kepti.

Įdarui: 500 g šviežių arba sūdytų grybų (tiks voveraitės, pievagrybiai, kelmučiai), 400 g vištų kepenėlių, svogūnas, 50 g sviesto.

Padažui: 250 ml neriebios grietinės, kiaušinis, druskos, žalumynų.

Sviestą sukapokite su miltais, kad susiformuotų atskiri trupiniai. Grietinę suplakite su kiaušiniu, druska ir pilkite į indą su paruoštu sviestu. Tešlą gerai išminkykite, suvyniokite į celofaninę plėvelę ir palikite šaldytuve 30-40 minučių.

Įdarui nuplaukite kepenėles, išpjaustykite plėves ir kraujagysles, supjaustykite griežinėliais. Apkepkite karštoje keptuvėje su sviestu - tegul rusvai apskrunda. Tada griežinėliais supjaustykite grybus, susmulkinkite svogūną ir patroškinkite svieste, kol skysčio sumažės perpus. Baigusios sumaišykite su kepenėlėmis ir palikite atvėsti.

Padažui išsukite kiaušinį su druska, sukrėskite grietinę, berkite žalumynus ir gerai išmaišykite.

Tada išėmusios iš šaldytuvo tešlą iškočiokite iš jos 8-10 mm storio apskritimą, dėkite į suteptą aliejumi kepimo formą ir kepkite iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 10 minučių. Paskui krėskite ant pyrago kepenėlių ir grybų įdarą, užpilkite paruoštu padažu ir dar kepkite 40 minučių. Tiekti galima ir karštą, ir šaltą.