Gurmanų klubas

2008-04-10 15:36

Kava iš gyvūnų išmatų - brangiausia pasaulyje

Už puodelį kavos Londone gurmanai moka 50 svarų (215 litų). Ši brangi kava nepaprasta - jai pagaminti naudojamos gyvūnų išmatos.

Mėlynojo Jamaikos kalno ir Kopi Luwak kavos pupelių rūšys turi ypatingų skonio savybių, kurios įgauna stiprių atspalvių, kai praeina pro civetos, nedidelio atogrąžų gyvūno, žarnyną. Iš šių pupelių pagamintas puodelis kavos - pats brangiausias pasaulyje.

Kilogramas tokių „apvirškintų“ pupelių kainuoja 324 svarus (1400 litų).

Šia kava prekiaujanti Peterio Joneso kavinė už gėrimą gautas pajamas balandį skirs Macmillano vėžio paramos fondui.

Azijos palmių civetos slapstosi tarp lapų didelėse Pietryčių Azijos kavos plantacijose. Jos sugeba išsirinkti geriausiai sunokusias pupeles ir jomis minta.

Patekęs į organizmą pupelės vaisiaus minkštimas suskaidomas, tačiau apvalkalas lieka. Išmatas kruopščiai renka darbininkai - išplauna ir skrudina. Kartais šios kavos plantacijos auginamos uždarose patalpose - taip lengviau surinkti gyvūnų išmatas nuo grindų.

Šios kavos receptą sugalvojo Davidas Cooperis. Jis teigia, kad pupelės skrudinamos apie 12 minučių, kol įgyja beveik juodą spalvą. Iš pupelių išeina puiki „espresso“, švelni „latte“ ar „cappuccino“ kava.

Už puodelį kavos Londone gurmanai moka 50 svarų (215 litų). Ši brangi kava nepaprasta - jai pagaminti naudojamos gyvūnų išmatos.

Mėlynojo Jamaikos kalno ir Kopi Luwak kavos pupelių rūšys turi ypatingų skonio savybių, kurios įgauna stiprių atspalvių, kai praeina pro civetos, nedidelio atogrąžų gyvūno, žarnyną. Iš šių pupelių pagamintas puodelis kavos - pats brangiausias pasaulyje.

Kilogramas tokių „apvirškintų“ pupelių kainuoja 324 svarus (1400 litų).

Šia kava prekiaujanti Peterio Joneso kavinė už gėrimą gautas pajamas balandį skirs Macmillano vėžio paramos fondui.

Azijos palmių civetos slapstosi tarp lapų didelėse Pietryčių Azijos kavos plantacijose. Jos sugeba išsirinkti geriausiai sunokusias pupeles ir jomis minta.

Patekęs į organizmą pupelės vaisiaus minkštimas suskaidomas, tačiau apvalkalas lieka. Išmatas kruopščiai renka darbininkai - išplauna ir skrudina. Kartais šios kavos plantacijos auginamos uždarose patalpose - taip lengviau surinkti gyvūnų išmatas nuo grindų.

Šios kavos receptą sugalvojo Davidas Cooperis. Jis teigia, kad pupelės skrudinamos apie 12 minučių, kol įgyja beveik juodą spalvą. Iš pupelių išeina puiki „espresso“, švelni „latte“ ar „cappuccino“ kava.