Gurmanų klubas

2007-05-18 06:59

„Varguolių austrės“ arba tiesiog midijos

Anot kai kurių šaltinių, kažkada laikytos prasčiokų maistu, mūsų laikais midijos itin vertinamos ant bet kurio stalo. Iš jų ruošiama daugybė pačių įvairiausių patiekalų – šia įvairove galime džiaugtis ir Lietuvos restoranuose. Juo labiau kad šviežių bei įvairiai apdorotų midijų yra ir prekybos centruose, tad namuose taip pat galime rengti šių jūrų gėrybių ragavimo vakarėlį. Taigi šįkart „Geras skonis“ pristato šias prabangiosioms austrėms giminingas jūrų gėrybes.

Auginamos visame pasaulyje

Midijos, kaip ir austrės, priklauso dvigeldžių moliuskų šeimai. Jų ypač gausu negiliuose vandenynų pakrančių vandenyse, kur šie moliuskai auga prisitvirtinę prie uolų. Būtina sėkmingo jų gyvavimo sąlyga – švarus ir neužsistovintis vanduo. Mūsų laikais midijos auginamos specialiose „fermose“. Šį įdomų ir sudėtingą procesą, anot vienų šaltinių, 1234 m. išrado airių jūreiviai, anot kitų – prancūzai. Dirbtiniu midijų veisimu užsiimantys augintojai nėra susitelkę kuriame nors viename regione, o pasklidę po visą pasaulį. Tiesa, daugiausia jų užaugina ispanai, taip pat nemažai midijų eksportuoja Naujoji Zelandija. Mūsų dienomis visame pasaulyje per metus išauginama apie 1,4 mln. tonų midijų.

Skaniausios – riebios midijos

Tam, kad midijos pasiektų reikiamą dydį ir būtų tinkamos maistui, jos turi augti apie 18 mėnesių, tad procesas nėra labai spartus.

Midijų kriauklelės būna pačių įvairiausių spalvų – nuo tamsiai mėlynų iki auksiniu blizgesiu žibančių žalių. Tačiau specialiose midijų fermose paprastai auginamos tik tamsiai mėlynos ar juodos midijos, nes joms būdingas švelnus skonis, kartu ir sūrus, ir saldus. Geriausios midijos surenkamos nuo birželio vidurio iki vasario pabaigos, o rinktos balandžio ir gegužės mėnesiais yra nepakankamai riebios, tad ne tokios skanios. Giriamos dietologų

Midijoms būdingas ne tik švelnus skonis, bet ir nemažai naudingų ypatybių. Jose daug proteinų, mineralinių druskų, fosforo, geležies ir vitaminų А, В1, В2, В6, С. Anot dietologų, baltymų midijų mėsoje netgi daugiau nei labai vertinamoje veršienoje ar žuvyje. Be to, puiku tai, kad nors midijose apstu naudingų medžiagų, jų mėsa nekaloringa, taigi šiomis jūrų gėrybėmis gali mėgautis ir visi besirūpinantys savo kūno linijomis. Midijų mėsa kaip dietinis produktas rekomenduojamas tiems, kurie skundžiasi ateroskleroze, cukriniu diabetu, mažakraujyste, taip pat pagyvenusiems žmonėms.

Prekybos centruose yra iš ko rinktis

Midijos paprastai parduodamos šviežios arba apdorotos – dažniausiai išlukštentos, išvirtos ir užšaldytos arba konservuotos. Taip paruoštų midijų galima rasti ir mūsų šalies didžiųjų miestų prekybos centruose. Tiesa, konkrečiame prekybos centre kartais jos tai išnyksta, tai vėl pasirodo, todėl panorus šviežių ar kuriuo nors būdu apdorotų moliuskų gali tekti paieškoti keliuose prekybos centruose.

Štai didžiosiose prekybos tinklo IKI parduotuvėse galite rasti šviežių sveriamų midijų, o kilogramas jų kainuoja beveik 15 litų. To paties prekybos tinklo parduotuvėse galite nusipirkti ir jau beveik paruoštų midijų su „Provence“ ar vyno padažu – patiekalą tereikės įdėti į mikrobangų krosnelę.

Parduotuvių tinklo RIMI prekybos centre mes radome konservuotų midijų, 340 g dėžutė kainuoja beveik 8 litus. Visų didžiųjų prekybos tinklų parduotuvių šaldytuvuose, tarp kitų šaldytų gėrybių, tikrai rasite jūrų gėrybių kokteilių su midijomis, kurių kaina paprastai priklauso nuo svorio ir sudedamųjų dalių.

Svarbu atskirti sugedusias

Daugiausia žinių ir darbo pareikalauja šviežių midijų ruošimas. Tačiau tai atperka puikus patiekalo skonis. Nusipirktas šviežias midijas rekomenduojama ruošti tą pačią dieną. Jas dar bus galima valgyti ir kitą dieną, tačiau po dar vienos dienos moliuskus beliks išmesti. Iki kol bus dedamos į puodą, midijos turi būti laikomos šaldytuve. Kaip ir daugelis jūrų gėrybių, šis produktas genda gana greitai.

Jei nusipirkote gyvų nevalytų midijų, pirmiausia gerai jas nuplaukite po tekančiu vandeniu, aštriu peiliu nuo kriauklelių nugrandykite prilipusį purvą, vandens augalų liekanas ir pan. Taip pat reikia nuplėšti savotiškas „barzdeles“, kabančias ties geldelių susijungimu.

Kaip ir nusipirkus šviežių neišdarinėtų austrių, taip pat itin svarbu nustatyti, ar midijos nėra sugedusios. Midijų geldelės turi būti sandariai uždarytos arba, jei jos praviros, turi tuoj pat susiverti vos į vieną jų pabeldus. Dar vienas būdas patikrinti, ar midijos nesugedusios – 15–20 minučių palaikyti jas užpiltas vandeniu, visos jos turi susiverti.

Tokiu būdu patikrinę midijas nedvejodami išmeskite tas, kurios nesusivėrė ar yra kaip nors pažeistos. Atrinkę gerąsias, darsyk jas nuplaukite, kad nebeliktų jokių purvo ar smėlio pėdsakų.

Genialumas – tai paprastumas

Šviežias midijas, kaip ir austres, kai kurie gurmanai valgo gyvas, ant moliuskų užlašinę šiek tiek citrinų sulčių. Šviežios midijos panašios į malonaus salsvo kvapo pilkšvai gelsvus, kiek perregimus drebučius, jos turi būti drėgnos.

Tačiau vis dėlto dažniau midijos vartojamos kaip nors termiškai apdorotos.

Mūsų parduotuvėse dažniau galima rasti ne šviežių, o išvirtų ir po to užšaldytų midijų, neretai jos būna viena iš jūrų gėrybių kokteilių sudedamųjų dalių. Šaldytos midijos atšildomos vandenyje ar tiesiog padėtos kambario temperatūroje. Atšilusios jos nuplaunamos po tekančiu vandeniu, o tada galima ruošti patiekalą.

Verta žinoti, kad virdamos geldelėse šviežios midijos išskiria nemažai vandens, todėl prieš verdant daug vandens nepilkite. Paprastai šias jūrų gėrybes rekomenduojama virti storų sienelių puode. Ant didelės ugnies uždengtą puodą su midijomis užteks palaikyti kelias minutes (7–10), kol kriauklelės prasiskirs ir padvelks puikus aromatas. Dėmesio, būtinai išmeskite tas midijas, kurios verdant neprasivėrė!

Tokiu paprastu būdu apdorotas midijas dažnai mėgstama patiekti su jų pačių sultiniu. Kad šis sultinys būtų ypač skanus, į vandenį, kuriame verda midijos, tereikia įpilti sauso baltojo vyno arba sidro bei aromato priduosiančių priedų – česnakų, citrinų, petražolių, laurų lapų. Dažnai midijos patiekiamos tiesiog išimtos iš geldelių, sudėtos į lėkštes ir su jų pačių sultiniu bei kokiais nors žalumynais.

Lengva derinti su kitais produktais

Midijos dažnai naudojamos ruošiant įvairias sriubas, kurių pagrindu gali tapti šių moliuskų sultinys. Kai ruošiamasi iš midijų gaminti užkandžius, salotas ar antruosius patiekalus, kai kurie virėjai rekomenduoja jas 15–20 minučių palaikyti uždengtame inde, į kurį įpilta šiek tiek vandens ir pieno bei įmesta pjaustytų svogūnų, kvapniųjų pipirų žirnelių ir laurų lapų. Virtuvės meistrai džiaugiasi, kad šių jūrų gėrybių mėsa puikiai dera su kitais produktais, daržovėmis, neriebiu majonezu. Apkepant ar troškinant midijas su įvairiausiais priedais, pavyzdžiui, daržovėmis, įvairių rūšių kruopomis – ryžiais, kuskusu, prieskoniais, pomidorų padažu ir pan., galima pagaminti daugybę patiekalų – nuo paprasčiausių iki įmantriausių. Pavyzdžiui, ispanai, ruošdami garsųjį savo troškinį (isp. paella), labai retai apsieina be midijų. Kartais jau paruoštame patiekale midijos dar būna su geldelėmis – neva taip egzotiškiau, o kartais naudojama tik midijų mėsa.

Receptai skubantiems gurmanams

Nedaug darbo, tačiau egzotiško skonio reikalaujantys gurmanai yra sugalvoję įvairių būdų, kaip skaniai ir paprastai paruošti midijas. Pavyzdžiui, galima jas pamarinuoti labai silpname vynuogių ar obuolių acte – dubenį su midijų mėsa acte tereikia nakčiai pastatyti į šaldytuvą, o kitą dieną jomis jau galima mėgautis. Arba galima patroškinti jas su sviestu (į kurį gali būti įspausta viena kita skiltelė česnako) ir patiekti su ryžiais bei padažu – garstyčių arba pomidorų. Beje, paruoštos su pomidorų padažu midijos užgeriamos raudonuoju Toskanos vynu. Atidarytas midijas geldelėse galima kepti ant grotelių su citrinų sulčių, česnakų ir aitriųjų paprikų mišiniu.

Restoranai turi ko pasiūlyti

Įvairiai paruoštų midijų siūlo nemažai restoranų visoje Lietuvoje, paminėsime tik kelis iš jų, esančius Vilniuje. Štai graikų restoranas „Liūtų vartai“ siūlo paragauti keptų midijų arba kepto sūrio su keptomis midijomis. Vyninės „Sent Germain“ valgiaraštyje galima rasti karštą midijų užkandėlę ir antrąjį patiekalą, pavadinimu Penne – tai makaronai su midijomis geldelėse. Japonų restorane „Miyako“ galima paragauti daržovių sriubos su midijomis Asari Miso Chiru. „Medininkų“ restorane klientams siūloma pasigardžiuoti šaltu užkandžiu – keptos vištienos krūtinėlės salotomis su Naujosios Zelandijos midijomis. Populiariųjų ispaniškų troškinių su midijomis ir kitomis jūrų gėrybėmis paragausite ispaniškų patiekalų restorane „Barcelona“.

Apie midijas trumpai:

Augintojai

Daugiausia midijų užauginama Ispanijoje.

Skonis

Geriausios midijos surenkamos nuo birželio vidurio iki vasario pabaigos, o rinktos balandžio ir gegužės mėnesiais yra nepakankamai riebios, tad ne tokios skanios.

Maistinė vertė

Baltymų midijų mėsoje daugiau nei veršienoje ir žuvyje – 100 g yra 9,48 mg baltymų. Kalorijos

100 g midijų mėsos yra 51,42 kcal.

Kaip patikrinti

Šviežių midijų geldelės turi būti sandariai uždarytos arba turi užsidaryti vos į jas pabeldus. Jei ne – moliuskas netinkamas vartoti.

Po išdarinėjimo

Išdarinėję 1 kg šviežių midijų gausite 180 g mėsos.

Ką siūlo parduotuvės

Lietuvos prekybos centruose galima įsigyti šviežių, išvirtų ir atšaldytų bei konservuotų midijų.

Anot kai kurių šaltinių, kažkada laikytos prasčiokų maistu, mūsų laikais midijos itin vertinamos ant bet kurio stalo. Iš jų ruošiama daugybė pačių įvairiausių patiekalų – šia įvairove galime džiaugtis ir Lietuvos restoranuose. Juo labiau kad šviežių bei įvairiai apdorotų midijų yra ir prekybos centruose, tad namuose taip pat galime rengti šių jūrų gėrybių ragavimo vakarėlį. Taigi šįkart „Geras skonis“ pristato šias prabangiosioms austrėms giminingas jūrų gėrybes.

Auginamos visame pasaulyje

Midijos, kaip ir austrės, priklauso dvigeldžių moliuskų šeimai. Jų ypač gausu negiliuose vandenynų pakrančių vandenyse, kur šie moliuskai auga prisitvirtinę prie uolų. Būtina sėkmingo jų gyvavimo sąlyga – švarus ir neužsistovintis vanduo. Mūsų laikais midijos auginamos specialiose „fermose“. Šį įdomų ir sudėtingą procesą, anot vienų šaltinių, 1234 m. išrado airių jūreiviai, anot kitų – prancūzai. Dirbtiniu midijų veisimu užsiimantys augintojai nėra susitelkę kuriame nors viename regione, o pasklidę po visą pasaulį. Tiesa, daugiausia jų užaugina ispanai, taip pat nemažai midijų eksportuoja Naujoji Zelandija. Mūsų dienomis visame pasaulyje per metus išauginama apie 1,4 mln. tonų midijų.

Skaniausios – riebios midijos

Tam, kad midijos pasiektų reikiamą dydį ir būtų tinkamos maistui, jos turi augti apie 18 mėnesių, tad procesas nėra labai spartus.

Midijų kriauklelės būna pačių įvairiausių spalvų – nuo tamsiai mėlynų iki auksiniu blizgesiu žibančių žalių. Tačiau specialiose midijų fermose paprastai auginamos tik tamsiai mėlynos ar juodos midijos, nes joms būdingas švelnus skonis, kartu ir sūrus, ir saldus. Geriausios midijos surenkamos nuo birželio vidurio iki vasario pabaigos, o rinktos balandžio ir gegužės mėnesiais yra nepakankamai riebios, tad ne tokios skanios. Giriamos dietologų

Midijoms būdingas ne tik švelnus skonis, bet ir nemažai naudingų ypatybių. Jose daug proteinų, mineralinių druskų, fosforo, geležies ir vitaminų А, В1, В2, В6, С. Anot dietologų, baltymų midijų mėsoje netgi daugiau nei labai vertinamoje veršienoje ar žuvyje. Be to, puiku tai, kad nors midijose apstu naudingų medžiagų, jų mėsa nekaloringa, taigi šiomis jūrų gėrybėmis gali mėgautis ir visi besirūpinantys savo kūno linijomis. Midijų mėsa kaip dietinis produktas rekomenduojamas tiems, kurie skundžiasi ateroskleroze, cukriniu diabetu, mažakraujyste, taip pat pagyvenusiems žmonėms.

Prekybos centruose yra iš ko rinktis

Midijos paprastai parduodamos šviežios arba apdorotos – dažniausiai išlukštentos, išvirtos ir užšaldytos arba konservuotos. Taip paruoštų midijų galima rasti ir mūsų šalies didžiųjų miestų prekybos centruose. Tiesa, konkrečiame prekybos centre kartais jos tai išnyksta, tai vėl pasirodo, todėl panorus šviežių ar kuriuo nors būdu apdorotų moliuskų gali tekti paieškoti keliuose prekybos centruose.

Štai didžiosiose prekybos tinklo IKI parduotuvėse galite rasti šviežių sveriamų midijų, o kilogramas jų kainuoja beveik 15 litų. To paties prekybos tinklo parduotuvėse galite nusipirkti ir jau beveik paruoštų midijų su „Provence“ ar vyno padažu – patiekalą tereikės įdėti į mikrobangų krosnelę.

Parduotuvių tinklo RIMI prekybos centre mes radome konservuotų midijų, 340 g dėžutė kainuoja beveik 8 litus. Visų didžiųjų prekybos tinklų parduotuvių šaldytuvuose, tarp kitų šaldytų gėrybių, tikrai rasite jūrų gėrybių kokteilių su midijomis, kurių kaina paprastai priklauso nuo svorio ir sudedamųjų dalių.

Svarbu atskirti sugedusias

Daugiausia žinių ir darbo pareikalauja šviežių midijų ruošimas. Tačiau tai atperka puikus patiekalo skonis. Nusipirktas šviežias midijas rekomenduojama ruošti tą pačią dieną. Jas dar bus galima valgyti ir kitą dieną, tačiau po dar vienos dienos moliuskus beliks išmesti. Iki kol bus dedamos į puodą, midijos turi būti laikomos šaldytuve. Kaip ir daugelis jūrų gėrybių, šis produktas genda gana greitai.

Jei nusipirkote gyvų nevalytų midijų, pirmiausia gerai jas nuplaukite po tekančiu vandeniu, aštriu peiliu nuo kriauklelių nugrandykite prilipusį purvą, vandens augalų liekanas ir pan. Taip pat reikia nuplėšti savotiškas „barzdeles“, kabančias ties geldelių susijungimu.

Kaip ir nusipirkus šviežių neišdarinėtų austrių, taip pat itin svarbu nustatyti, ar midijos nėra sugedusios. Midijų geldelės turi būti sandariai uždarytos arba, jei jos praviros, turi tuoj pat susiverti vos į vieną jų pabeldus. Dar vienas būdas patikrinti, ar midijos nesugedusios – 15–20 minučių palaikyti jas užpiltas vandeniu, visos jos turi susiverti.

Tokiu būdu patikrinę midijas nedvejodami išmeskite tas, kurios nesusivėrė ar yra kaip nors pažeistos. Atrinkę gerąsias, darsyk jas nuplaukite, kad nebeliktų jokių purvo ar smėlio pėdsakų.

Genialumas – tai paprastumas

Šviežias midijas, kaip ir austres, kai kurie gurmanai valgo gyvas, ant moliuskų užlašinę šiek tiek citrinų sulčių. Šviežios midijos panašios į malonaus salsvo kvapo pilkšvai gelsvus, kiek perregimus drebučius, jos turi būti drėgnos.

Tačiau vis dėlto dažniau midijos vartojamos kaip nors termiškai apdorotos.

Mūsų parduotuvėse dažniau galima rasti ne šviežių, o išvirtų ir po to užšaldytų midijų, neretai jos būna viena iš jūrų gėrybių kokteilių sudedamųjų dalių. Šaldytos midijos atšildomos vandenyje ar tiesiog padėtos kambario temperatūroje. Atšilusios jos nuplaunamos po tekančiu vandeniu, o tada galima ruošti patiekalą.

Verta žinoti, kad virdamos geldelėse šviežios midijos išskiria nemažai vandens, todėl prieš verdant daug vandens nepilkite. Paprastai šias jūrų gėrybes rekomenduojama virti storų sienelių puode. Ant didelės ugnies uždengtą puodą su midijomis užteks palaikyti kelias minutes (7–10), kol kriauklelės prasiskirs ir padvelks puikus aromatas. Dėmesio, būtinai išmeskite tas midijas, kurios verdant neprasivėrė!

Tokiu paprastu būdu apdorotas midijas dažnai mėgstama patiekti su jų pačių sultiniu. Kad šis sultinys būtų ypač skanus, į vandenį, kuriame verda midijos, tereikia įpilti sauso baltojo vyno arba sidro bei aromato priduosiančių priedų – česnakų, citrinų, petražolių, laurų lapų. Dažnai midijos patiekiamos tiesiog išimtos iš geldelių, sudėtos į lėkštes ir su jų pačių sultiniu bei kokiais nors žalumynais.

Lengva derinti su kitais produktais

Midijos dažnai naudojamos ruošiant įvairias sriubas, kurių pagrindu gali tapti šių moliuskų sultinys. Kai ruošiamasi iš midijų gaminti užkandžius, salotas ar antruosius patiekalus, kai kurie virėjai rekomenduoja jas 15–20 minučių palaikyti uždengtame inde, į kurį įpilta šiek tiek vandens ir pieno bei įmesta pjaustytų svogūnų, kvapniųjų pipirų žirnelių ir laurų lapų. Virtuvės meistrai džiaugiasi, kad šių jūrų gėrybių mėsa puikiai dera su kitais produktais, daržovėmis, neriebiu majonezu. Apkepant ar troškinant midijas su įvairiausiais priedais, pavyzdžiui, daržovėmis, įvairių rūšių kruopomis – ryžiais, kuskusu, prieskoniais, pomidorų padažu ir pan., galima pagaminti daugybę patiekalų – nuo paprasčiausių iki įmantriausių. Pavyzdžiui, ispanai, ruošdami garsųjį savo troškinį (isp. paella), labai retai apsieina be midijų. Kartais jau paruoštame patiekale midijos dar būna su geldelėmis – neva taip egzotiškiau, o kartais naudojama tik midijų mėsa.

Receptai skubantiems gurmanams

Nedaug darbo, tačiau egzotiško skonio reikalaujantys gurmanai yra sugalvoję įvairių būdų, kaip skaniai ir paprastai paruošti midijas. Pavyzdžiui, galima jas pamarinuoti labai silpname vynuogių ar obuolių acte – dubenį su midijų mėsa acte tereikia nakčiai pastatyti į šaldytuvą, o kitą dieną jomis jau galima mėgautis. Arba galima patroškinti jas su sviestu (į kurį gali būti įspausta viena kita skiltelė česnako) ir patiekti su ryžiais bei padažu – garstyčių arba pomidorų. Beje, paruoštos su pomidorų padažu midijos užgeriamos raudonuoju Toskanos vynu. Atidarytas midijas geldelėse galima kepti ant grotelių su citrinų sulčių, česnakų ir aitriųjų paprikų mišiniu.

Restoranai turi ko pasiūlyti

Įvairiai paruoštų midijų siūlo nemažai restoranų visoje Lietuvoje, paminėsime tik kelis iš jų, esančius Vilniuje. Štai graikų restoranas „Liūtų vartai“ siūlo paragauti keptų midijų arba kepto sūrio su keptomis midijomis. Vyninės „Sent Germain“ valgiaraštyje galima rasti karštą midijų užkandėlę ir antrąjį patiekalą, pavadinimu Penne – tai makaronai su midijomis geldelėse. Japonų restorane „Miyako“ galima paragauti daržovių sriubos su midijomis Asari Miso Chiru. „Medininkų“ restorane klientams siūloma pasigardžiuoti šaltu užkandžiu – keptos vištienos krūtinėlės salotomis su Naujosios Zelandijos midijomis. Populiariųjų ispaniškų troškinių su midijomis ir kitomis jūrų gėrybėmis paragausite ispaniškų patiekalų restorane „Barcelona“.

Apie midijas trumpai:

Augintojai

Daugiausia midijų užauginama Ispanijoje.

Skonis

Geriausios midijos surenkamos nuo birželio vidurio iki vasario pabaigos, o rinktos balandžio ir gegužės mėnesiais yra nepakankamai riebios, tad ne tokios skanios.

Maistinė vertė

Baltymų midijų mėsoje daugiau nei veršienoje ir žuvyje – 100 g yra 9,48 mg baltymų. Kalorijos

100 g midijų mėsos yra 51,42 kcal.

Kaip patikrinti

Šviežių midijų geldelės turi būti sandariai uždarytos arba turi užsidaryti vos į jas pabeldus. Jei ne – moliuskas netinkamas vartoti.

Po išdarinėjimo

Išdarinėję 1 kg šviežių midijų gausite 180 g mėsos.

Ką siūlo parduotuvės

Lietuvos prekybos centruose galima įsigyti šviežių, išvirtų ir atšaldytų bei konservuotų midijų.